Crosetam si tricotam pentru incepatori si nu numai.

Crosetam si tricotam hainute pentru copiii nostri.
Aici veti gasi diferite modele explicate atat in limba romana cat si in limba engleza.
Daca intampinati greutati nu ezitati sa ma contactati

luni, 9 iunie 2014

ABREVIERI TRICOT englez-roman

ABREVIERI  TRICOT  englez-roman
 alt = alternate = alternant ( alt rows = alternate rows = o data la doua randuri )
approx = approximately = aproximativ
beg = begin[ning] = inceput (incepeti, incepand, inceputul... in functie de context)
blocking = finisarea lucrului – spalat, prins in ace la dimensiuni si lasat sa se usuce.
BO = bind off [cast off] = incheierea ochiurilor.
cab = cable = torsada
CC = contrasting color = culoare contrastanta
cn  = cable needle = ac ajutator pentru torsade
CO = cast on = montarea ochiurilor ( ex: CO 20 sts = Montati 20 de ochiuri)
cont = continue[ing] = continuati, continuare, continuand... in functie de context
dec = decrease[ing] = scadere [scazand]
dpn = double pointed needles[s] = andrele cu doua varfuri ( andrele de ciorapi)
foll = follow[s][ing] = urmati, urmator, urmand... in functie de context
garter stitch = model punct lenes
g = grams = grame
i-cord = Cand se lucreaza I-cord, lucrul nu se intoarce, adica in loc sa se intoarca lucrul si sa se lucreze pe dos, alunecati toate ochiurile spre capatul celalalt al andrelei, mutati andreaua inapoi in mana stanga, aduceti firul prin spatele lucrului si incepeti sa lucrati din nou pe fata. Dupa primele 2 ochiuri trageti bine de firul de lucru. Repetati acest rand pentru a face I-cord. Dupa cateva randuri lucrul va lua forma de tub.
inc = increase[ing] = inmultire [inmultind]
incl = including = inclusiv
inst = instructions = instructiuni
k = knit = ochi lucrat pe fata ( jerseu fata)
k tbl = knit through back of loop = ochi lucrat pe fata rasucit, prin spatele buclei (pentru ochiurile orientate ca la americani);
pentru noi – prin firul din fata buclei

 k2tog = knit two together = scazatura spre dreapta ( 2 ochiuri lucrate impreuna spre dreapta ,  (se introduce andreaua de la stg la dreapta prin 2 ochiuri, se ia firul si se trage prin cele 2 ochiuri, rezultand unul singur))
kfb = knit into front and back of stitch = lucrati un ochi atat prin firul din fata buclei cat si prin firul din spatele buclei = acelasi ochi e lucrat de doua ori
LT – left twist = sarim peste primul ochi care ramane tot pe andreaua din mana stanga si tricotam pe fata al doilea ochi, dupa care revenim la primul ochi si-l lucram tot pe fata , apoi dam drumul la ambele ochiuri.
LPC - left purl cross - treci x ochiuri (din cate ochiuri e alcatuita coloana) pe andreaua de torsade, lucrezi urmatorul ochi pe dos, apoi lucrezi ochiurile de pe andreaua pt. torsade pe fata. In felul acesta ai mutat coloana cu un ochi spre stanga.
LOOSELY cast on= Adica sa montezi ochiurile lejer, sa nu fie prea strans.
 m = meter[s] = metru, metri
MB = make bobble = faceti bobita
MC = main color = culoarea principala
m1 = Make 1 stitch = Inmultiti 1 ochi : Bagati andreaua stanga dinspre fata inspre spate, sub firul orizontal ce trece printre ultimul ochi de pe andreaua stanga si primul ochi de pe andreaua dreapta ; lucrati acest ochi rasucit ( ca sa nu ramana gaurica in urma) Rezulta 1 ochi inmultit.
mm = millimeters = milimetri
mult = multiple = multiplu
opp = opposite = opus
oz = ounces = uncie,uncii ( aprox. 28 g)
p  = purl = 1 ochi lucrat pe dos ( jerseu dos)
p2tog = purl two together = 2 ochiuri lucrate impreuna pe dos
patt[s] = pattern[s] = model, modele
pfb = purl into front and back of stitch = lucrati 1 ochi pe dos atat prin fata buclei cat si prin spatele buclei. => acelasi ochi e lucrat de doua ori
pm = place marker = plasati marker
psso = pass slipped stitch[es] over = treceti ochiul luat pe andrea nelucrat peste ochiul abia lucrat si dati-i drumul
rem = remaining = ramas, ramase
rep = repeat = repetati
rev St st  = reverse stockinette stitch = jerseu dos
Rib = model elastic ( 1 ochi pe fata unul pe dos sau 2 ochiuri pe fata 2 ochiuri pe dos ...)
RPC - right purl cross (cred) - treci un ochi pe andreaua de torsade, lucrezi urmatoarele x ochiuri (din cate ochiuri este alcatuita coloana) pe fata, apoi lucrezi ochiul de pe andreaua de torsade pe dos. In felul acesta ai mutat coloana cu un ochi spre dreapta.
RS = right side[s] = fata lucrului
rnd[s] = round[s] = rand ( se refera la rand circular- atunci cand se lucreaza circular)
Seed stitch = moss stitch = model bob de orez
SK2P = slip 1 stitch, knit two together, pass slipped stitch over = treceti un ochi de pe andreaua stanga pe cea dreapta fara sa il lucrati, lucrati urmatoarele doua ochiuri impreuna spre dreapta, treceti ochiul luat pe andrea nelucrat peste ochiul rezultat din scazatura si dati-i drumul. Rezulta din 3 ochiuri a ramas doar 1.
SSK = slip 2 stitches as if to knit, then knit those 2 stitches together = scazatura spre stanga . Pentru americani care au ochiurile orientate diferit – trebuie sa ia ochiurile pe andreaua dreapta ca si cum le-ar lucra, apoi sa le mute inapoi asa intoarse pe andreaua stanga, si sa le lucreze impreuna. Rezulta o scazatura orientata spre stanga. Pentru noi - lucram simplu doua ochiuri impreuna, fara sa le intoarcem (se introduce andreaua de la dreapta spre stanga prin 2 ochiuri, se ia firul si se trage prin cele 2 ochiuri, rezultand unul singur). Rezulta aceeasi scazatura spre stanga.
SSP = slip 2 stitches as if to purl, then purl those 2 stitches together = Acelasi lucru ca mai sus doar ca ochiurile se lucreaza pe dos.
sl = slip = treceti , alunecati ( de obicei se refera la a trece un ochi sau mai multe de pe o andrea pe alta fara sa se lucreze)
slp = slip one as if to purl = treceti un ochi de pe andreaua stanga pe cea dreapta, fara sa il lucrati, bagand andreaua dreapta in ochi ca si cum ati vrea sa il lucrati pe dos.(dar nu il lucrati)
sl st = slip stitch = treceti un ochi de pe o andrea pe alta
sl1, k1, psso = slip one stitch, knit 1 stitch , pass slipped stitch over = 1 ochi se ia nelucrat, tricotezi pe fata urmatorul ochi, treceti ochiul luat nelucrat peste ochiul abia lucrat si dati-i drumul
st[s] = stitch[es] = ochi, ochiuri
St st = stockinette stitch = jerseu fata (1 rand pe fata, 1 rand pe dos)
tbl = through back of loop[s] = prin spatele buclei
tog = together = impreuna
WS = wrong side[s] = dosul lucrului
w&t = Wrap and turn = Infasurati si intoarceti - Daca firul este in fata lucrului, aduceti-l printre andrele spre spatele lucrului; daca firul este in spatele lucrului atunci aduceti-l in fata lucrului printre andrele. Treceti urmatorul ochi de pe andreaua stanga pe cea dreapta, si aduceti din nou firul printre andrele inapoi in pozitia in care era initial. Intoarceti lucrul pentru a incepe sa lucrati randul urmator.
Intr-un rand urmator, cand lucrati un ochi ce a fost infasurat , treceti ochiul infasurat de pe andreaua stanga pe cea dreapta fara sa il lucrati, folositi andreaua stanga pentru a ridica firul infasurat , treceti inapoi ochiul de pe andreaua dreapta pe cea stanga si lucrat ochiul si firul cu care a fost infasurat impreuna.
 PU&K = Pick up and knit = Ridicati ochiuri si lucrati-le pe fata - atunci cand se ridica ochiuri pentru bentita decolteului , bentita pentru nasturi la jachete, etc... - in model se specifica cate ochiuri sa se ridice ( ex: PU&K 40 sts = ridicati si lucrati 40 de ochiuri).
 YO = yarn over = 1 jeteu
2 YO = 2 jeteuri pe fata, iar pe dos ,lucram  primul ochi pe fata iar al doilea ochi se lucreaza rasucit,  tot pe fata.
 * * repeat directions between ** as many times as indicated = Repetati indicatiile dintre stelute de cate ori este specificat.

3-sts RPC = slip 1 stich to cable needle and hold to back, knit 2, purl 1 from cable needle= treci 1 ochi pe andreaua auxiliara catre spatele lucrului, 2 ochiuri pe fata, apoi ochiul de pe auxiliara lucrat pe dos 
3-st LPC = slip 2 sts to cn and hold to front, p1, k2 from cn =  treci 2 ochiuri pe auxiliara catre fata lucrului, 1 pe dos, cele 2 ochiuri de pe auxiliara pe fata

Garter Stitch  (Garter St.) = punct lenes – se lucreaza numai cu    pe fata pe toate randurile
Stockinette Stitch/Stocking Stitch  = punctul jerseu  pe fata - pe fata tricotului se lucreaza ochiurile pe fata iar pe spatele tricotului se lucreaza ochiurile pe dos;
RIB = punctul elastic - pe fata tricotului se lucreaza 1 ochi pe fata, 1 ochi pe dos. (sau 2 ochiuri pe fata, 2 ochiuri pe dos, etc...)
Cables = torsada

Seed stitch/moss stitch = punctul orez

Abrevieri CROCHET ABBREVIATIONS


BL = Back Loop, block, or bobble, depending on the context. 
BP = Back Post
ch = chain, chs = chains
 Ochi de lant(randul de baza)=  chain stitch (ch)

Firul de lucru se infasoara pe degetul aratator de la mana stanga.La capatul firului de face o bucla ale carei extremitati se tin intre degetul mare si cel mijlociu de la mana stanga.Firul care vine de pe deget la bucla trebuie sa fie deasupra iar capatul lui dedesesupt.Tii croseta in mana dreapta si o introduci prin fata buclei, iei fir pe croseta(un jeteu) si il treci prin bucla si obtii astfel primul ochi din lant.Se ia din dou fir pe croseta il treci prin primul ochi si ai acum 2 ochiuri de lant.Repeti operatiunea pana obtii numarul de ochiuri necesari modelului ce urmeaza sa il execute.
cl = cluster

dc = double crochet  sau piciorus dublu
Se croseteaza 3 ochiuri de lant, * se ia un jeteu, se introduce croseta in ochiul in care se va face piciorusul dublu, se ia un jeteu, se trage o bucla, in acest moment aveti 2 bucle pe croseta, se ia un jeteu si se trece prin cele 2 bucle de pe croseta, apoi se mai ia un jeteu si se formeaza din nou 2 bucle pe croseta, se ia iar un jeteu si se trece prin cele 2 bucle de pe croseta.

dec = decrease
dtr = double treble crochet
FO = finished object
FP = front post
g = gram
half dc , hdc= half double crochet  sau piciorus mare redus
Se croseteaza 2 ochiuri de lant, * se ia un jeteu si se introduce croseta intr-un ochi al lantului de baza sau in locul dorit, se ia din nou un jeteu, se trage o bucla si se mai ia un jeteu si se trage apoi prin toate cele 3 bucle de pe croseta *. Se repeta de la * la *. La sfarsitul fiecarui rand, inainte sa intoarceti lucrul, crosetati 2 ochiuri de lant pentru ca marginea sa ramana dreapta si sa nu se deformeze modelul. Cele 2 ochiuri de lant vor fi considerate ca fiind primul piciorus al randului urmator.


inc = increase

incl = include / including / inclusive
m = meter; also mesh
oz = ounce / ounces
p = picot
pat = pattern
pc = popcorn

rep = repeat
rnd = round, rnds = rounds
sc = single crochet sau piciorus mic
Se croseteaza un ochi de lant, * se introduce croseta intr-un ochi al lantului de baza sau in punctul dorit, se ia un jeteu, se scoate o bucla - in acest moment pe croseta veti avea 2 bucle, se mai ia un jeteu si se trece prin cele 2 bucle aflate pe croseta *. Se repeta apoi atat cat este necesar, de la * la *, introducand mereu croseta in ochiul urmator. La terminarea randului, inainte de intoarcerea lucrului, se recomanda sa mai crosetati un ochi de lant pentru ca marginea sa ramana dreapta.

sk = skip
sl st slip stitch sau piciorus scurt sau alunecat sau piciorus orb;
Se introduce croseta intr-un ochi al lantului de  baza , avem 2 bucle
Se ia firul pe croseta si se scoate prin ambele bucle.

sp = space, sps = spaces
st = stitch, sts = stitches
tog = together = se lucreaza 2 ochiuri impreuna

tr treble crochet / triple crochet sau piciorus triplu;
Se croseteaza 4 ochiuri de lant, * se iau 2 jeteuri pe croseta si se introduce croseta in ochiul in care se va realiza piciorusul triplu, se ia un jeteu si se trage 1 bucla, se ia iar un jeteu care se trage apoi prin cele 2 bucle de pe croseta, se ia iar un jeteu care se trage prin urmatoarele 2 bucle de pe croseta si se mai ia un jeteu care se trage prin ultimele 2 bucle de pe croseta.

tr tr = triple treble crochet
YO = yarn over
Se ia firul pe croseta fara a se lucra, formandu-se o bucla.

lp(s) =loops

beg=begin/beginning

bet = between

 MC = main color

BP= back post

BPdc= back post double crochet


BPsc =back post single crochet

BPtr =back post treble crochet


CA = color A
 prev= previous
CB = color B
 rem = remain/remaining
CC = contrasting color
 rep = repeat(s)

 RS=right side = fata lucrului
ch-sp= chain spac

 sc2tog = single crochet 2 stitches together

cont = continue

dc2tog= double crochet 2 stitches together


 tbl= through back loop
FL= front loop(s)

foll= follow/follows/following

FP= front post
FPdc= front post double crochet

FPsc= front post single crochet

FPtr= front post treble crochet


   WS= wrong side
   yd(s)=yard(s)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu